cpu چیست و چه کاربردی دارد

cpu چیست و چه کاربردی دارد + معرفی انواع مختلف سی پی یو

نویسنده: afsaneh.m

منتشر شده در 7 شهریور, 1403

زمان مورد نیاز برای مطالعه 10 دقیقه

cpu چیست و چه کاربردی دارد ، اگر شما هم مانند بسیاری از افراد دیگر به دنبال یافتن پاسخی برای سؤال مطرح شده هستید و می‌خواهید با CPU و انواع آن آشنا شوید، تا پایان مقاله امروز سایت آی تی پاژ با ما همراه باشید.

همه ما می‌دانیم که امروزه کامپیوترها، لپ‌تاپ‌ها و حتی تبلت‌ها و گوشی‌های هوشمند به بخشی ضروری و جدانشدنی در زندگی ما تبدیل شده‌اند. سال‌هاست که شرکت‌های مختلفی در زمینه ساخت و تولید این لوازم الکترونیکی فعالیت می‌کنند و تمام تلاششان این است که امکانات این دستگاه‌ها را با تکنولوژی روز، ارتقا دهند.

همان‌طور که واضح است لپ‌تاپ‌ها و کامپیوترها یکی از پرکاربردترین لوازم الکترونیکی هستند که امروزه نیاز بسیاری از افراد با فعالیت‌ها و مشاغل مختلف را برآورده می‌کنند. این دستگاه‌های جادویی با مونتاژ مجموعه‌ای از قطعات کاربردی همانند انواع مختلف سی پی یو ساخته شده و در اختیار ما قرار گرفته‌اند.

یکی از اصلی‌ترین قطعاتی که در لپ‌تاپ‌ها یا کامپیوترها به‌کاررفته است و نقش فرمانده را در این دستگاه‌ها ایفا می‌کند CPU است. در ادامه با معرفی انواع سی پی یو شما را با این قطعه پرکاربرد و عملکرد آن آشنا خواهیم کرد. تا انتها با ما باشید.

cpu چیست و چه کاربردی دارد؟

همان‌طور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم CPUها اساسی‌ترین و اصلی‌ترین بخش یک سیستم کامپیوتری هستند که کار دریافت فرمان‌ها و اجرا، پردازش آن‌ها و محاسبات داده‌ها را بر عهده دارند.

به‌طورکلی اصطلاح CPU مخفف شده عبارت Central Processing Unit به معنی واحد پردازش مرکزی است. در یک سیستم کامپیوتری وقتی شما برای باز کردن یک برنامه یا انجام هر فعالیت دیگری فرمانی را صادرمی‌کنید این فرمان به‌سرعت به CPU منتقل می‌شود. CPU فرمان شما را در کسری از ثانیه دریافت می‌کند و با تقسیم کار بین هسته‌های پردازندهٔ خود درخواست شما را پردازش و اجرا می‌کند.

منظور از هسته cpu چیست و چه کاربردی دارد؟

حالا دیگر کم‌وبیش می‌دانیم که cpu چیست و چه کاربردی دارد، بنابراین می‌خواهیم در بخش‌های بعدی شما را با انواع مختلف سی پی یو آشنا کنیم؛ اما قصد داریم پیش از معرفی انواع سی پی یو، برای درک بهتر عملکرد CPU و هسته‌های پردازنده آن به یک مثال قابل‌درک بپردازیم.

به طور مثال تصور کنید که شخصی وجود دارد که مالک یک زمین است، وقتی این فرد تصمیم به ساخت زمین خود می‌گیرد درخواست خود را به یک پیمانکار یا مهندس عمران ارسال می‌کند. پس از موافقت، پیمانکار شروع به کار می‌کند. او برای اجرای این درخواست وظایف مختلفی را بین کارگران خود تقسیم می‌کند. بالطبع در چنین شرایطی هرچه تعداد کارگران بیشتر باشد درخواست مالک با سرعت بیشتر و صرف انرژی کمتری اجرا می‌شود.

حال اگر بخواهیم به طور دقیق بگوییم cpu چیست و چه کاربردی دارد باید گفت که در سیستم کامپیوتری نیز پروسه کار CPU به شکل گفته شده است. مالک زمین همان کاربری است که در حال کار با سیستم است و پیمانکار نیز CPU است. کارگران نیز هسته‌های پردازنده CPU هستند.

در نتیجه هرچه CPU دارای تعداد هسته‌های بالاتری باشد درخواست کاربر سریع‌تر اجرا و پردازش می‌شود و به دنبال آن انرژی کمتری مصرف شده و میزان نگهداری شارژ باتری دستگاه موردنظر نیز بیشتر می‌شود.

بررسی و معرفی انواع سی پی یو باتوجه‌ به تعداد هسته‌های آنها

حالا که به‌خوبی با عملکرد CPU و هسته‌های پردازنده آشنا شدیم و به پاسخ مناسبی برای سؤال cpu چیست و چه کاربردی دارد رسیدیم وقت آن است که انواع مختلف سی پی یو را بر حسب تعداد هسته‌هایشان مورد بررسی قرار دهیم.

CPUها بر حسب تعداد هسته‌هایی که دارند به شش دسته زیر تقسیم می‌شوند:

CPU تک‌هسته‌ای:

اولین نوع cpu چیست و چه کاربردی دارد، قدیمی‌ترین CPU نوع تک‌هسته‌ای است. همان‌طور که از نام این نوع CPU پیداست تنها دارای یک هسته است. در CPU ها، هر هسته تنها می‌تواند یک کار را انجام دهد؛ بنابراین CPUهای تک‌هسته‌ای تنها قادر به انجام یک کار هستند و سرعت پایینی در انجام چند کار هم زمان دارند.
باتوجه‌به مطالب گفته شده می‌توان فهمید که CPUهای تک‌هسته‌ای به‌هیچ‌وجه گزینه مناسبی برای اجرای برنامه‌های سنگین و پیچیده نیستند. پیرو همین موضوع، برای حل این مشکل تولیدکنندگان اقدام به تولید CPUهای دو هسته‌ای کردند.

CPU دو هسته‌ای:

در بین انواع مختلف سی پی یو، CPUهای دو هسته‌ای در رده دوم تولید قرار دارند. این CPUها دارای دو هسته هستند و علی‌رغم CPUهای تک‌هسته‌ای می‌توانند به‌صورت هم‌زمان چندین کار را انجام دهند؛ به همین دلیل سرعت پردازش و محاسبه داده در این نوع CPU بیشتر است. بااین‌حال باز هم نمی‌شود برای انجام کارهای سنگین و پیشرفته روی این CPUها حساب باز کرد.
پس برای اینکه بدانید محدوده فعالیت این نوع cpu چیست و چه کاربردی دارد باید اشاره کنیم که این CPUها بیشتر مناسب کارهای روزمره مانند وب‌گردی، ارسال و دریافت ایمیل و باز کردن برنامه‌های سبک هستند.

CPU چهار هسته‌ای:

در ادامه بحث معرفی انواع سی پی یو به معرفی CPUهای چهار هسته‌ای می‌پردازیم. CPUهای چهار هسته‌ای با نام Qoad Core شناخته می‌شوند. این CPUها دارای چهار هسته یا ریزپردازنده هستند. در این نوع CPUها وظایف اجرا و پردازش داده بین چهار هسته تقسیم می‌شوند، بنابراین در سیستم‌هایی که دارای این نوع CPU هستند می‌توان سرعت پردازش بالاتری را نسبت به CPUهای دو هسته‌ای شاهد بود.

CPU شش هسته‌ای:

در بین انواع مختلف سی پی یو، بعد از CPUهای چهار هسته‌ای،CPUهای شش هسته‌ای قرار دارند. این CPUها دارای شش هسته یا ریزپردازنده هستند و به همین دلیل قدرت بیشتری در اجرا و پردازش داده‌ها و محاسبات آن‌ها دارند. این CPUها به‌راحتی قادرند 6 کار را به طور هم‌زمان انجام دهند. این موضوع باعث می‌شود کاربران بتوانند در عین مصرف کمترین میزان انرژی سرعت بیشتری را در اجرای برنامه‌های موردنظرشان تجربه کنند.

اما برنامه‌های مناسب این cpu چیست و چه کاربردی دارد، این CPU بهترین گزینه برای پردازش بازی‌های سبک، برنامه‌نویسی، ویرایش ویدئو و وب‌گردی است.

CPU هشت هسته‌ای:

در این قسمت از معرفی انواع سی پی یو به CPUهای هشت هسته‌ای می‌رسیم. به‌طورقطع CPUهای هشت هسته‌ای یکی از قدرتمندترین CPUها هستند. این CPUها با داشتن هشت هسته، کارپردازش و اجرای داده‌ها را با سریع‌ترین حالت ممکن و با صرف کمترین انرژی انجام می‌دهند.

این CPU گزینه‌ای عالی برای گیمینگ و افرادی است که نیاز به بازکردن برنامه‌های سنگین و پیشرفته دارند.

CPU ده هسته‌ای:

در این قسمت می‌خواهیم فهمید که پنجمین نوع cpu چیست و چه کاربردی دارد. در رده دوم سرعت CPUهای ده هسته‌ای قرار دارند. این CPUها می‌توانند به‌راحتی 10 کار را به صورت همزمان انجام دهند؛ به همین دلیل هم فشار کمتری را در حین اجرای برنامه ها متحمل می شوند هم کار پردازش را با نهایت سرعت انجام می دهند.

سیستم‌هایی که حاوی این CPUها هستند قادر به انجام کار و محاسبات پیشرفته هستند. این CPUها می‌توانند در گوشی‌های هوشمند مورداستفاده قرار بگیرند و بدون داغ‌کردن دستگاه، از بازی‌های پیشرفته و ویرایش ویدئو پشتیبانی کنند.

CPU دوازده هسته‌ای یا نسل دوازدهم:

آخرین نوع cpu چیست و چه کاربردی دارد ، این نوع از CPUها دوازدهمین نسل CPUها هستند. در بین انواع مختلف سی پی یو این CPUها به دلیل داشتن بیشترین پهنای باند، بالاترین سرعت و قدرت و همچنین بالاترین قیمت را دارا هستند. این CPUها به‌خوبی از انواع کارت‌های گرافیک و تجهیزات ذخیره‌سازی پشتیبانی می‌کنند.

در سیستم‌هایی که دارای CPUهای نسل 12 هستند شاهد کاهش نویز، صرفه‌جویی در وقت و انرژی، سرعت پردازش 3 برابری داده‌ها و وضوح ویدیو خواهید بود.

سخن آخر

در آخر فراموش نکنید که اولاً در زمان خرید یک سیستم باید به نوع فعالیت خود توجه کرده سپس اقدام به خرید یک سیستم با مناسب‌ترین CPU کنید، ثانیاً در زمان خرید CPU مطمئن شوید که سیستمتان از CPU موردنظر پشتیبانی می‌کند.

در این مقاله سعی کردیم پاسخ مناسبی را برای سؤال cpu چیست و چه کاربردی دارد، ارائه دهیم. امیدواریم این مطالب برای شما مفید واقع شده باشد.

در مقالات بعدی به انواع دیگر CPUها خواهیم پرداخت.

d1af2c79e3c5f82c415a43bcb6d4c78c?s=96&d=mm&r=g در آی تی پاژ
نوشته شده توسط: afsaneh.m

دیدگاه خود را بنویسید